Французите испратиле вино во вселената

Црвеното Бордо ќе остане една година на ИСС, доволно да се согледа како бестежинската состојба и вселенската радијација влијаат на созревањето на виното. Целта, меѓу другото, е да се развијат и нови вкусови и својства во оваа гранка на прехранбената индустрија.

Read more

Како калинката го подобрува човечкото здравје

Калинката освен тоа што го штити организмот од стареење, ги штити и бубрезите и црниот дроб, а е и одличен во борбата против артеросклерозата. Калинките го намалуваат и лошиот холестерол и ризикот од оштетување на крвните жили..

Read more

Фејсбук и Инстаграм избришаа три емотикони

Овие емотикони се избришани бидејќи најчесто се користат во коментари со „сексуална контација“ кои често знаат да бидат навредливи, посебно праската која се користи како „ознака“ на задник.

Read more

Кралското семејство кое 150 години ја убива Македонија

А, Македонија? Ние бевме најблиску да влеземе во овој свет преку Карпош, односно договот што Македонците го имале со хабсбрушкиот монарх на Австро-Унгарската империја, Леополд Први. Којзнае можеби токму Карпош ќе беше првиот македонски владетел од новото доба доколку успееше востанието. Вака нашиот глас кај овие, по се изгледа се уште големи моќници во Европа, нема кој да го артикулира.

Read more

Македонска книга со стари иљачи од 19 век

Ракописен лекарственик од 33 листа со 88 рецепти, откриен во струмичкото село Пиперево, а напишан од учителот Ангел Георгиевич од Лазарополе, сега е дел од скапоцената збирка на стари ракописни и ретки книги на НУБ Св. Климент Охридски. Освен него, во Македонија до денес се зачувани неколку ракописни книги со рецепти, таканаречени лекарственици од 19-ти век, напишани на македонски народен јазик со совети за лечење на разни болести, но и повеќе рецепти за тоа како да се направат лековите.

Read more

Серијата „Сенки над Балканот 2“ ќе открие три историски тајни

Второто продолжение на телевизиската серија „Сенки над Балканот“ на режисерот Драган Бјелогрлиќ, во која настапуваат и познати македонски актери, во

Read more