СЕ НАОЃА НА ПОCEБНО МЕСТО: Пронајдена е куќата во која paстел Исус Христос

Британски археолог смета дека ја нашол куќата во која живееле Јосиф и Марија со Исус. Археолог Кен Дарк вели дека скромната куќа од првиот век се наоѓа во Назарет, северен Израел.

Во својата статија Дарк истакнува дека истата куќа за прв пат била откpиена во 1880-тите години од сестрите од манастирот во Назарет. Во 2006 година, научниците ја датирале куќата од 1 век, потврдувајќи дека таа би можела да биде куќата на Синот Божји.

Покрај археолошките докази, Темк споменува и текст напишан во 670 година, припишан на игуменот Адомнан, во кој се опишува аџилак на Францисканскиот епископ Аркалф во Назарет.

Во текстот, Адомна ја споменува црквата „која порано била куќа во која Господ бил одгледан како дете“. Куќата, за која се верува дека е на Исус, се наоѓа под манастирот на сестрите Назарет.

Целиот текст од skopje24.mk ТУКА!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *