Срам ви е во ресторан дека не знаете да јадете со кинески стапчиња? Едноставно е….

Јапонските или кинеските деца речиси никогаш немаат прашање за тоа како да користат кинески стапчиња за јадење.

Родителите ги учат како да јадат со стапчиња за јадење, речиси од една година. Зошто ви е потребно? Факт е дека со овој метод на исхрана се усовршуваат фини моторни вештини.

Еве неколку важни чекори кои треба да ги усовршите.

1.Обидете се да не ја затегнете раката, која држи прибор за јадење. Чувајте ги вашите движења меки и опуштени.
2.Извлечете ги вашите средни и показални прсти на вашата десна (или лева) рака.
3.Наведнете го показалецот и малиот прст.
4.Земете ги стапките така што тие се наоѓаат спроти едни со други: првиот е на врвот, вториот е на дното
5.Ставете го првото стапче помеѓу прстенот и палецот. Кога земате храна, не смеете да правите никакви движења.
6.Ставете го второто стапче помеѓу показалецот, исто како да земате пенкало или молив.

Сега сте спремни да дегустирате кинеска храна!