Најмалиот етнолошки музеј во светот во Тетово

Симеон Златев е архитект кој целиот свој живот го посвети на собирање, истражување и зачувување на културното наследство на Балканот. Со собирање вредни предмети веќе 30 години Симеон го создаде најмалиот етнолошки музеј во селото Џепчиште, во близина на градот Тетово. Овој најмал етнолошки музеј во светот ја покрива површината од само 7,2 квадратни метри, се вклопува само во едно лице и е отворена за јавноста во текот на летото.

На почетокот Симеон ја споделуваше својата колекција само со неговите пријатели, но како што растеше бројот на луѓе кои сакаа да го посетат музејот, тој одлучи да го отвори музејот на јавноста. Од тој момент околу 15 000 луѓе го посетија музејот. Поголемиот дел од времето на посетите се договорени однапред. Во меѓувреме, секојдневните посетители на музејот се локални деца од селото кои уживаат во време со Симеон и слушање на неговите приказни.

Прекрасно уредуваната градина, ентериерот и збирката на вредни предмети што ги собрал овој човек покажуваат колку лично може да направи кога тој е чесен, вреден, страстен и посветен. Овој мал музеј ќе остане голем културен дијамант на оваа територија и нејзините традиции.

Автор: Анѓела Петровски

Целата содржина можете да ја прочитате на следниот Линк